HOME     ABOUT US SERVICES STAFF MEMBERS RESEARCH ACTIVITIES PHOTO GALLERY
 
 
 
  .: Links
  WHO Collaborating Centre
  Products
  Toxicology Laboratory
  Publication/Production
  Collaborators
  News & Health Information
  Berita Kesihatan
  PRN Bulletins & Articles
  Malaysian Drug & Poison Net
  United For Tobacco Free
  Hiroshima On My Mind
  Articles by Founding Director
  Posters & Brochures
 
 
 
Contact Us
National Poison Centre
Universiti Sains Malaysia
11800 Penang
Malaysia
 
Tel: +604-657 0099
Fax: +604-656 8417
 
Email: prnnet@usm.my
 
 

Smoking and Islam
   
IPT Disaran Haramkan Merokok
  Oleh: -
Sumber: Utusan Malaysia, Sabtu, 4 Januari, 1997
   
 

PULAU PINANG 3 Jan – Yang Dipertua Negeri, Tun Dr. Hamdan Sheikh Tahir menyarankan semua pusat pengajian tinggi tempatan mematuhi keputusan Kementerian Kesihatan untuk mengharamkan perbuatan merokok dalam kampus masing-masing.     

 “Dasar itu perlu diperluaskan supaya pusat pengajian tinggi dapat menjadi institusi misali di samping mengwujudkan suasana pembelajaran yang bebas tembakau”, tegasnya.

Beliau menyatakan demikian ketika merasmikan Seminar Kebangsaan Tembakau, Kesihatan dan Islam anjuran bersama Pusat Islam Universiti Sains Malaysia (USM) dan Pusat Racun Negara (PRN) di USM, hari ini.

Kementerian Kesihatan baru-baru ini menetapkan institusi pengajian tinggi antara 11 senarai terbaru tempat awam yang dilarang merokok di bawah Seksyen 10 Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 1993.

Antara yang hadir di majlis tersebut ialah Naib Canselor USM, Prof. Datuk Ishak Tambi Kechik, Pengarah Pusat Islam USM, Prof. Emeritus Datuk Shahnon Ahmad dan Pengarah PRN, Prof. Dzulkifli Abdul Razak.

Dr. Hamdan juga turut mengajak golongan perokok khususnya orang Islam mengambil ikhtibar sempena bulan Ramadan bagi membuang tabiat itu untuk selama-lamanya.

Beliau berpendapat, amalan berpuasa adalah cara terbaik bagi mereka melatih diri melawan ketagihan merokok.

Katanya, tabiat itu bercanggah dengan semua agama dan disokong oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada tahun 1995 dengan keputusan mengharamkan tabiat merokok.

Menurut beliau, zaman juga telah berubah dengan tabiat merokok tidak lagi mendapat tempat dalam masyarakat, malah dianggap hampir sama dengan gejala ketagihan dadah.

Sementara itu, Profesor Ishak dalam ucapannya memberi jaminan USM akan menyokong keputusan Kementerian Kesihatan di samping menimbangkan cadangan lain demi kepentingan mengwujudkan masyarakat yang sihat.


     
  Back
   
 
 

 
 
Copyright © National Poison Centre, USM 2008. All Rights Reserved